Skip to main content

Vorige maand vierde het fonds haar eerste mijlpaal en werd de grens gepasseerd van € 25 miljoen aan toevertrouwd vermogen. De investeerders in het fonds zijn ongeveer gelijk verdeeeld tussen particuliere investeerders en professionele investeerders (zoals vermogensbeheerders en verzekeraars).  Het Fresh Dutch SME Fund is nu ook beschikbaar via ABN Amro, Binck, Insinger en Caseis. Zij stellen het fonds beschikbaar voor klanten van aangesloten vermogensbeheerders. Door deze ontwikkeling zal de instroom van vermogende particulieren in het fonds naar verwacht een verdere groei doormaken.

Er was meer positief nieuws de afgelopen periode. Nu we uit de lockdown komen en de beperkingen van het afgelopen jaar achter ons kunnen laten, komt er weer veel in beweging en ervaren we de ruimte. Het economisch vertrouwen en de verwachtingen van onze economie gaan naar recordniveaus. Ook het CBS meet een producentenvertrouwen dat ongekend hoog is. We zien dat veel bedrijven de periode van de lockdown gebruikt hebben om orde op zaken te stellen en te herstructureren. Bedrijven zijn klaar om een versnelling in te zetten en de groeiplannen uit de ijskast te halen.

Ervaren ondernemers die deze volgende stap willen zetten én hun zaken op orde hebben, komen in aanmerking voor financiering uit het Fresh Dutch SME Fund. Belangrijke zaken waar onze analisten kritisch naar kijken zijn de financiële positie, het verdienmodel en ambities en het team. Daarnaast kijken we altijd naar zekerheden die comfort geven in de lening. Momenteel is de portefeuille voor ruim 80% gedekt door zekerheden.

Deze maand zijn er weer een aantal leningen aan de portefeuille toegevoegd. Zo werd een lening verstrekt aan een ondernemer die impact maakt in de sector gezondheidszorg en welzijn. Met zijn onderneming springt hij in op de toenemende vraag naar diensten en ondersteuning in de zorgsector in de brede zin, van geriatrie tot jeugdzorg en van medische zorg tot psychische begeleiding. In deze groeimarkt wil hij met zijn kennis en ervaring het verschil maken. De ondernemer kreeg de gelegenheid een pand aan te schaffen, waarin hij zijn activiteiten verder kan ontplooien. Zoals bij veel leningen in de portefeuille, betrof ook dit een lening met een hypothecaire dekking. Een andere mooie lening die is toegevoegd betrof  een financiering voor de overname van een beddenspeciaalzaak door een ondernemer die reeds geruime tijd succesvol actief was in deze sector en hiermee zijn terrein uitbreid.

Het totale fondsvermogen per medio juni, bedraagt circa € 27 mln. Momenteel zijn 48 leningen opgenomen in het fonds, goed gespreid over 14 sectoren. We zijn comfortabel met de posities in het fonds en hebben momenteel geen lening die bijzondere aandacht vergt. Voor de komende maanden zijn de vooruitzichten blijvend gunstig. We verwachten maandelijks drie tot vijf nieuwe leningen in het fonds op te nemen en te groeien in assets. We hebben er alle vertrouwen in om de doelstelling van 50 mln aan het einde van het jaar te gaan halen.

Leave a Reply