Skip to main content

Om de financieringsmogelijkheden voor verduurzamingsinvesteringen door het MKB te vergroten, is onze BMKB accreditatie verruimd met een groen luik (BMKB-G). Door deze toevoeging kan Voordegroei aanvullende financieringsmogelijkheden bieden voor de verduurzaming van het Nederlandse MKB. De toetsing om te bepalen of een financieringsaanvraag in aanmerking komt voor BMKB-G verschilt op slechts één punt van de reguliere BMKB. Namelijk dat deze verruimde garantie enkel ingezet kan worden voor financiering van groene investeringen. Met het BMKB Groen kunnen investeringen worden gefinancierd die leiden tot een verbetering van het energielabel naar minimaal label C. Deze toevoeging zorgt ervoor dat investeerders bijdragen aan een verbetering en verduurzaming van het Nederlandse MKB.

Lees hier meer over BMKB Groen.

Soci-Com
In 2023 minimaal 1500 bakfietsen verkopen. Dat doel stelde de West-Friese ondernemer Peter Schouten zichzelf een half jaar geleden. Daarvoor moest hij nog wel even een productielijn optuigen, voorraden inslaan en een team samenstellen. Bij Voordegroei vond hij een passende financiering voor al die aanloopkosten.

Met andere vormen van financiering heeft hij dan al ervaring. Eerder deed Schouten namelijk zaken met een crowdfunding platform. Bij Voordegroei was het snel geregeld, vertelt hij: “Het gaat om een lening van €1 miljoen, best een flink bedrag. Daarmee heb ik mijn compagnon kunnen uitkopen, het team opgetuigd en voorraden kunnen aanleggen. Een deel van het geld is gebruikt om bestaande hypotheek mee af te lossen. Zo heeft Voordegroei nu recht op het eerste onderpand.” Schouten vervolgt: “Bovendien heb ik crowdfunding als heel star ervaren. Dat was bij Voordegroei heel anders. Daar denken mensen echt met je mee, snappen ze je uitdagingen en zoeken ze naar een passende oplossing.”

Nu de financiering is geregeld zijn Schouten en zijn team helemaal klaar voor de toekomst.

Klik hier voor het volledige artikel.

Huidige status portefeuille Fresh Dutch SME Fund (FDSF)
De economische omstandigheden veranderen in rap tempo. Een korte uiteenzetting hoe het FDSF hiertegen is gewapend: het FDSF bestaat nu bijna twee jaar, in die periode heeft het een portefeuille van bijna 140 leningen opgebouwd. Dit heeft geleid tot een zeer goede spreiding. Wellicht goed om te benadrukken dat het fonds, sinds oprichting, geen enkele afboeking heeft hoeven te doen. Het FDSF streeft naar een zekerheidsdekking van 80%. Momenteel ligt dit dekkingspercentage rond de 125%, m.a.w. op het totale fondsvermogen van 60 mio, zijn er zekerheden gevestigd van circa 75 mio. Voor steeds meer van onze leningen maken we gebruik van extra zekerheden, zoals het Borgstellingskrediet van de Nederlandse overheid.

Een gevolg van de stijgende rentes leidt ertoe dat het verwachte rendement in het fonds eveneens is toegenomen. Momenteel verwachten wij op een netto rendement van minimaal 4,0% uit te komen over het jaar 2022.

Met vriendelijke groet,

Het team van Fresh Funds